Megszülettek

2013. április 24-én megszülettek az "A" alom kölykei.

"A" alom

Kapcsolat

Kaposvár-Kaposfüred, Ibolya utca 21.
Hungary, 7451
Alapítva: 2007.
Tulajdonos: Dr. Ronga László
Mobil: +36-20-476-9356
Vezetékes: +36-82-425-357
Fax: +36-82-310-381
E-mail: rongal@gmail.hu

Linkajánló

Címkék

Egy kis beagle történelem

A beagle fajtát évszázadok óta tenyésztik az Egyesült Királyságban. A fajta leírása az elsők között történt, az egységes tenyésztési szemlélet az Angol Beagle Club 1890-ben történt megalakulásától számítható.

Érdekes, hogy a II. Világháború előtti időszakban - amikor nagy divatja volt az angol fajtáknak - nem volt beagle Magyarországon. A Magyar Eb törzskönyv első beagle bejegyzése egy 1971 -es születésű, import kan a MET (vegyes fajta) 3904 számú kutyája, Hayday Princ Fülöp, a második egy B törzskönyves kutya Diane (MET 4328), a következő - MET 4376 - beagle volt az első, amelyik részt vett a magyar állomány kialakitásában: Lovely Lara von Schloss Wolfpassing.

Az első alom - Maverick M. - 1979-ben született B törzskönyvű szülőktől. A magyar beagle állomány kialakulása a következőkben foglalható össze: A kisérleti beagle állományokból elszármazott “B” törzskönyvezett kutyák, illetve a NEVIKI Nevitox kennelének - a White Eagle Lab (USA) törzséből származó - MEOE által törzskönyvezett állománya. Az ausztriai fedezések: Millmar Barrister (Batusfalvi P,R alom), November von Helvesiek (Lukács-Lucky D alom), TrueLines Golden Nugget (Lukács-Lucky E alom), Ernie Envoy von Rechberg (Törökkúti T alom), Ossi vom Mitterfeld (Törökkúti S alom), Erskine Earl of Stonebridge (Liliomhegyi-foltos D alom) Angol import kanok fedezéséből származó almok: Roffit Snowstorm. Igen nagymértékben javított a magyar állományon, elsősorban a fej alakulásában Fertrac Diplomat - sajnos nem rendelkezik MEOE által honosított törzskönyvvel -. Ő csak az MKSZ Diana Beagle Klub által törzskönyvezett állományban szerepel, Theo of Dialynne aki 1993. márciusában érkezett Magyarországra, Apja 1991-1992.-ben az év legjobb tenyészállata címet érte el Angliában.

Alapvetően két dolog nehezítette, illetve nehezíti meg a beagle tenyésztését Magyarországon:

A beagle tenyésztők egy része (minden valószínűség szerint) sajnos kísérleti célra tenyésztett kutyát, három “tenyésztő” a 80-as években mintegy 125 beagle-t “termelt”, akiknek sehol sincs nyoma! 126 NEVITOX beagle-t törzskönyveztek egyértelműen a kísérleti állomány kialakítása céljából 1990-ben megalakult az MKSZ Diana Beagle Klubja, amely megosztotta az egységes beagle törzskönyvezést, mivel a Diana törzskönyvű kutyák csak "B" törzskönyvet kaphatnak a MEOE-ben.

komment
süti beállítások módosítása