Megszülettek

2013. április 24-én megszülettek az "A" alom kölykei.

"A" alom

Kapcsolat

Kaposvár-Kaposfüred, Ibolya utca 21.
Hungary, 7451
Alapítva: 2007.
Tulajdonos: Dr. Ronga László
Mobil: +36-20-476-9356
Vezetékes: +36-82-425-357
Fax: +36-82-310-381
E-mail: rongal@gmail.hu

Linkajánló

Címkék

Tanácsok a beagle kölyök tartásához és neveléséhez

Az alábbiakban nagyon röviden szeretnék néhány ötletet, támpontot adni a Beagle kölyök gondozásához.

Csak ezen írás alapján nem lehet, nem szabad felnevelni egy kölyköt. Sok dologban másoknak eltérő lehet a véleménye, ez természetes. Szükség van a tenyésztővel való kapcsolat tartására, kutyás könyvek és az interneten elérhető információk tanulmányozására, és tapasztalt kutyások tanácsaira.

Természetesen az első tanács: mielőtt valaki elhatározza, hogy egy Beagle-t szeretne társául választani, nagyon komolyan át kell gondolni, hogy eleget tud-e tenni a kutya igényeinek (etetés, állatorvos, sok idő az együttlétre, nevelésre, sétára, kirándulásra, hogy csak a legfontosabbakat említsem).

Amint a kölyök megérkezik új otthonába, hagyni kell ismerkedni a környezettel, meg kell mutatni a helyét. Megkapja ennivalóját, játszik, rövid idő után elalszik. Egy-két napig még sírdogálhat anyja és testvérei után, ezért lehetőleg minél több időt kell vele tölteni. Amikor alszik, ne zavarjuk pihenését.

A kölyök alvóhelyének egy nyugodt, biztonságos zugot kell választani a konyhában vagy étkezőben, ahol könnyen tisztítható járólap van. Fekhelyként szolgálhat a kutyák számára kapható kosár (bár ezt egy fiatal kutya szereti rágcsálni), vagy egy régi pokróc. Sokan vesznek fémboxot is, amiben a kiskutya biztonságban érzi magát, és nem tud kárt okozni sem magában, sem a környezetében. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap - a séták kívéletével - ebben szabad tartani, mert ez csak pihenésre szolgál. Ha a kölyök megszokja a boxot, ebben tudja eltölteni az időt, amíg egyedül van otthon.

Ne legyenek elérhetőek a kölyök számára cipők, és egyéb tárgyaink. Sem elektromos vezetékek, telefonzsinór, semmi olyan, amivel a kölyök kárt tehet magában, illetve a lakásban. Legyenek saját játékai (pl. tömör gumilabda, műcsont), amivel elfoglalhatja magát, de ne tudja szétrágni azokat. Régi cipőt, papucsot ne adjunk, mert akkor a lábbeliket is játéknak fogja gondolni.

Ha kertes ház van, a kerítésnek biztonságosnak kell lennie (ne férjen ki a kölyök a réseken, ne tudjon átmászni rajta). Az első hetekben legyünk ott a kölyökkel a kertben az ő és a kert biztonsága miatt. Ha nem vagyunk otthon, ne hagyjuk kint a kölyköt egyedül a kertben. A házikója ne legyen sem túl nagy, sem túl kicsi, a lényeg, hogy kényelmesen elférjen benne egy közepes méretű kutyus (kb. 50x70cm-es). Talpakon álljon, szigetelt legyen (hungarocellel vagy bármi más szigetelőanyaggal), ha lehet eltolt bejárati nyílással (tehát ne középen, hanem valamelyik oldalon legyen). Télen fel lehet szerelni hő függönyt, ami megvédi a kutyust az erős, hideg széltől. Lehetőleg szélvédett helyre tegyük a kutyus házát, ahonnan szemmel tarthatja a bejáratot, kaput. Ha lakásban élünk, akkor a kölyköt olyan helyre kell vinni rövid sétákra, ahol futkározhat, elvégezheti a dolgát, ahol kutyák csak ritkán járnak, hiszen fennáll a fertőzés veszélye, amíg a kölyök az összes oltását meg nem kapta.

Ébredés, játék és evés után szokta a kölyök a dolgát elvégezni. Felismerhető, ahogy keresi a megfelelő helyet /szimatolva szaladgál, forgolódik/. Ilyenkor gyorsan ki kell vinni. Ha időben észrevesszük a jeleket, és a kiskutya kint tud könnyíteni magán (ilyenkor kedves hangon dicsérjük meg), akkor hamarosan szobatisztává válik. Kicsi korban meg lehet tanítani, hogy a kertnek csak egy részét használja, ehhez mindig ugyanoda kell vinni. Sok kiskutya sírdogál éjszaka az első hetekben. Lehet, hogy jelzi, hogy ki kell mennie. Ilyenkor ki kell vinni. Ha tovább sírdogál, akkor társaságra vágyik, ami természetes az első időben, de ilyenkor magára kell hagyni, rövidesen elhallgat, különben ébren tölthetjük az éjszakákat. A kölyköt az első 2-3 hónapban 4-5 óránál hosszabb időre, ha lehet, ne hagyjuk egyedül. Ez indokolt az etetések és a szükségletek elvégzésének gyakorisága miatt. Másrészt a kutya hiányolja új falkája társaságát. Mielőtt elmegyünk otthonról, játszunk a kutyával, így kifáradva valószínűleg alvással fogja tölteni az egyedüllét óráit.

Minél hamarabb hozzá kell szoktatni a kölyköt az autóban való utazáshoz. Könnyen megszokja, és ha kellemes élmények kötődnek az utazáshoz, alig várja, hogy beülhessen az autóba. 4-5 hónapos korig a kölyöknek nem szabad sokáig és intenzíven futnia, tilos a lépcsőzés. A ki nem fejlődött csontrendszer nem bírja az erős megterhelést.

A kölyköt 3 hónapos koráig napi négyszer kell etetni, de ha ez nem megoldható, akkor legalább háromszor. A legcélszerűbb táplálékok a húsalapú ételek (áztatott száraztáp, főtt baromfi és marhahús). A teljes értékű kutyaeledelt nem pótolhatja a konyhai hulladék. 3-5 hónapos korban háromszor, 1 éves koráig már csak kétszer. 1 éves kortól elég a napi egyszeri etetés. Legideálisabb a jobb minőségű (Pro Pac, Eucanuba, Happy Dog, Hills, Flatazor, Acana, Purina Dog Chow) száraztáp (kb. 25-28 %-os) fehérje tartalommal. Ha a kutya más tápot kap, mint amit a tenyésztőnél evett, néhány nap alatt fokozatosan kell átállni, különben a hirtelen váltás hasmenést okozhat. Legalább 8 hónapos koráig etessünk vele Junior tápot, majd ez után áttérhetünk a felnőtt tápra (fehérje 21-23 %). A tápon feltüntetett adagot célszerű betartani, mivel a Beagle hízásra hajlamos. Csak konzervvel nem szabad a kölyköt etetni, mivel a víztartalma 80 – 83 % ezért nem optimális egy fejlődő szervezetnek.

Nagyon fontos, hogy egész nap kellő mennyiségű víz álljon rendelkezésére, hogy bármikor ihasson.

A kölyök 6-7 hetes korától 4 oltást kap két hetes időközönként, ezen kívül 3 hónaposan egy veszettség elleni oltást. Fél évesen egy kombinált oltás következik. Egy éves kortól évente kell ismételni a vakcinázást. A féregtelenítés 3, 5, 7, 9 és 12 hetes korban történik. Ezután 4, majd 6 hónapos korban kell újra elvégezni. A későbbiekben félévente kell féregtelenítő tablettát adni.

Egyre több a fertőzött kullancs, így a babesia elleni védekezés nagyon fontos. A kullancsok kora tavasztól késő őszig előfordulnak. Védekezésre különböző szerek vannak, ezek közül a nyakörv nem praktikus. Legjobb a Frontline, amit csepp formájában kell a kutya nyakbőrére juttatni. Egyszeri kezelés 3 hónapra nyújt védelmet kullancsok és egyéb élősködők ellen.

Az alapkiképzés elkezdődik, ahogy a kölyök hozzánk kerül. Az első naptól kezdve mondjuk a nevét, és használjuk a legegyszerűbb parancsszavakat: "hozzám", "nem", a fenekét lenyomva az "ül"-t. Mindig ugyanolyan hangsúllyal kell ezeket kimondani, nem szabad ismételgetni, és sokat beszélni közben. A kiskutya gyorsan megtanulja például a "nem" jelentését, de azt, hogy " ejnye, rossz kiskutya, mit csináltál, nem szabad..." nem fogja érteni. A parancsokat mindig végre kell hajtatni, különben a kölyök nagyon gyorsan megtanulja, hogy azt csinál, amit ő akar, és ez idősebb korban megnehezíti a gazdi dolgát. Ha valamit megcsinál, akkor viszont nagyon meg kell dicsérni és jutalom falattal honorálni ügyességét. A beagle jutifalattal könnyen tanítható, mivel imádja a hasát. A képzés része a mindennapoknak. Közben a kutya megtanulja, hol a helye a falkában, azaz a családban. Ezen kívül napi 5-10 percet célzottan kell foglalkozni a kölyökkel. Ez mindig legyen játékos, és ha a kiskutya nem figyel, inkább abba kell hagyni. Kezdetben olyan helyen kell gyakorolni, ahol semmi nem vonja el a kicsi figyelmét. 6 hónapos koráig a kölyök gond nélkül megtanulja a behívást, az ültetést, a fektetést, a helyben maradást és a pórázon való közlekedést.

A pórázhoz való szoktatást már tíz hetes kortól el lehet kezdeni. Rátesszük a pórázt (nem annyira lazán, hogy ki tudja húzni a fejét, de szoros sem lehet, mert kényelmetlen lesz), és hagyni kell, hogy arra menjen, amerre ő szeretne. Az nem nagy baj, ha eleinte a szájába veszi a pórázt, de nem szabad hagyni, hogy húzogatós játéknak tekintse. Aztán szép fokozatosan kialakul, hogy a kölyök hozzánk fog igazodni a pórázon (húzni, erőltetni nem szabad, mert akkor azt szokja meg, hogy a póráznak feszülni kell). Egy idő után magától leszokik arról, hogy a pórázt a szájába vegye (vagy ilyenkor szigorúan rászólunk: nem!).

A kölyök (és a felnőtt kutya) tartásához szükséges legfontosabb kellékek:

  • Fémből készült etetőtál (1,8l-es) és itatótál (nagyobb, mint az etető tál)
  • Fekhely: fonott kosár, szivacs, puha takaró (szerintem egyenlőre a takaró a legpraktikusabb, mivel lehet, hogy a többit szétrágja, amíg kicsi)
  • Néhány játék (lehetőleg olyan, amit nem tud szétrágni, vagy ha mégis ne okozzon bélelzáródást, ha egy műanyag játékról leválik egy nagyobb darab)
  • Játékok: Trixi rágó kötél, rágókötél labdával vagy karikával, tömör gumiból készült játékok (nagyobbak),
  • Egy darab rongy (rossz zoknikból készített labda), fadarab (ami nem szálkás)
  • Ha lehetséges legalább 8 hónapos – egy éves koráig kölyök táppal etessük,
  • És sok törődés, foglalkozás, együttlét és SZERETET.
komment
süti beállítások módosítása